söndag 30 juni 2013

Redo för läger!



Imorgon är det dags för vårt läger för barn på Valbo hembygdsgård - Hantverk & Byggande för barn! Byggnadsvård och slöjd i gammal miljö.

Ullen är inhandlad och våra fina tröjor har precis lämnat screentryckeriet. Jag hoppas på en solig och fin vecka med många lärorika och roliga slöjd- och hantverksmoment! Följ vad vi gör på vår nya blogg, speciellt framtagen för lägret! Bloggen hittar ni här!

torsdag 20 juni 2013

Boktips: Gysinge – gästrikebruket med vallonsmidet

Olle Nilssons bok

Får jag tipsa om lite läsning i midsommar? Det har kommit en ny bok om Gysinge bruk, ni vet den lilla orten där den stora byggnadsvårdsbutiken finns. Här finns många berättelser, inte bara om brukspatronerna och teknikhistorien, utan även om kvinnorna, barnen, judarna… HELA det lilla miniatyrsamhället. Olle Nilsson är författaren som skriver på ett enkelt och begripligt sätt som ger lust att upptäcka det vita och det röda bruket.

Gefle Dagblad har tagit en promenad med Olle på Gysinge Bruk. Artikeln kan du läsa HÄR. Björn Widegren har skrivit en bokrecension som finns HÄR.

Trevlig midsommarläsning!

onsdag 12 juni 2013

Nya perspektiv i välkända trakter!


Vägen till vulkanen? Nejdå, bara en för mig helt ny vy mot Järvsö klack!

Om ni ser någon i Järvsötrakten som åker långsamt fram i bil, stannar och antecknar energiskt och tar ett och annat foto på byggnader den närmaste tiden behöver ni inte ringa till polisen. Chansen är nämligen stor att det i så fall är mig ni har fått syn på och det ivriga antecknande och fotograferandet har faktiskt sin förklaring: Länsmuseet har fått i uppdrag av Ljusdals kommun att gå igenom och revidera de äldre byggnadsinventeringar som har gjorts i centrala Järvsö. Detta sker i samband med det arbete som kommunen nu bedriver med att ta fram en fördjupad översiktsplan för orten. De byggnadsinventeringar som finns sedan tidigare är nu 30-40 år gamla och det finns därför ett stort behov att gå igenom dessa på nytt och komplettera dem. Bland annat är tanken att vi nu även ska studera vilka kulturhistoriska värden som finns i bebyggelsen från 1950-, 1960- och i vissa fall även 1970-talen och att det material vi sammanställer ska finnas med som ett grundmaterial i kommunens pågående planarbete.

Norrvåga by från marken och från Öjeberget.

Den nya byggnadsinventeringen utförs mycket översiktligt och enbart från allmänna gator och vägar. Bara de hus och gårdar som är särskilt kulturhistoriskt värdefulla beskrivs och även då i mycket kortfattade ordalag, då inventeringen endast är tänkt att ge en översiktlig bild av bebyggelsen. Arbetet kommer sedan redovisas i en rapport samt dessutom i kortfattad form i kommunens fördjupade översiktsplan.

Järvsö kyrka, prästgården och bron över Ljusnan.
Hittills har jag varit en heldag i Järvsö och något som slår mig är vad mycket intressanta hus och gårdar det finns att upptäcka i dessa trakter som ändå är väldigt välkända för mig. Jag åker småvägar som jag inte visste existerade, upptäcker för mig helt okända välbevarade gårdar och plötsligt öppnar sig helt nya vyer och utblickar över landskapet som jag inte hade kunnat föreställa mig. Spännande med uppdrag av detta slag som man lär sig massor av för egen del!

Hälsingegårdar dyker upp här och var i Järvsö - till och med i backspeglarna!

söndag 2 juni 2013

Brott och straff hela dagen!


Festivalen och magasinet öppnar.
I lördags var det alltså dags för den fjärde upplagan av Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival, denna gång med temat "Brott och straff". Klockan 11 hälsade museiman Anders Assis iförd äldre polisuniform besökarna välkomna till festivalen och presenterade medlemmar ur Norrbokören som sedan framförde det 19 verser långa skillingtrycket om brottslingen Knifven från Delsbo. Därefter öppnades portarna till magasinet och årets utställning, som var inriktad mot polisens och tingets historia och här fanns även en äldre polisstation och en arrest uppbygd. Alla stora och små barn kunde prova att sätta bilder av husen längs Norra järnvägsgatan i rätt ordning eller prova hur fingeravtrycken ser ut. Utanför magasinet fanns en kropp kritad på asfalten - ett mord verkade alltså ha ägt rum just här! Detta var upptakten till den deckargåta som besökarna uppmanades försöka lösa och därigenom klura ut vem av sex karaktärer som rörde sig i festivalområdet som var mördaren.

Festivalens polisstation.
Den kritade mordplatsen framför magasinet.
I parken berättade minnesgoda tidigare poliser och personer som arbetat vid Ljusdals numer nedlagda tingsrätt spännande minnen från sin tid i Ljusdal. Blev man fikasugen fanns Ljusdalsbygdens museums vänner på plats och serverade "kaffe med rån" i en en nybyggd festivalkiosk. I parken såldes även äldre Ljusdalsvykort och ungdomar från musikskolan underhöll med levande musik.



Inne på Riobiografen fanns det möjlighet att beskåda en kasperteaterföreställning vid två tillfällen. I biografsalongen höll Louise Sjöbäck från Göteborg föredrag om Hälsingemorden 1901 inför en stor intresserad publik. En kortfilm från Polisens dag 1969 visades också här vid två tillfällen. Festivaldagen avslutades med den klassiska långfilmen "Släpp fångarne loss det är vår" från 1975.

En av de misstänka i mordgåtan besöker polisstationen.