tisdag 8 februari 2011

Åmots bruk

En vinterdag! Bakom de rödmålade husen syns Bunges kapell och Åmots kyrka


En sommardag! (Bunges kapell)

Idag har jag spenderat förmiddagen i Åmots bruk. Åmots bruk bjöd på en fantastisk vinterdag och fantastiskt lokalt engagemang i form av stiftelsen Åmots bruk. Det är kul att se vilka eldsjälar vi har runtom i Järnriket!
Nedan följer en kort historik om Åmots bruk (http://www.jarnriket.se/).
År 1710 anlades i Åmot en masugn och stångjärnshammare av "Nådig frun på Wij", Catharina Bröms. Bruket ingick i den stora företagsgruppen Ockelboverken tillsammans med flera andra bruk i trakten, till exempel Wij valsverk.

Under 1800-talet moderniserades och utökades produktionen och det lilla brukssamhället Åmot växte. Men 1887 köptes Ockelboverken av Kopparberg och Hofors sågverks AB (Kopparfors) och tillverkningen flyttades till Jädraås och Wij. Därmed var bruksepoken till ända. Verksamheten i Åmot inriktades mot skogsbruk och skogsförvaltning.
Åmot ligger naturskönt just där Testeboån möter Lillån i ”å-mötet”.

Bäst upplever du den fina miljön under en promenad längs den skyltade Bruksslingan, förbi festplatsen, Tullkvarnen och Bagarstugan. Några arbetarbostäder ligger samlade längs bruksgatan. Intill bruksdammen ligger en tysksmedja – en av två bevarade i landet, ett stort kolhus och ett sågverk från tiden efter 1887. På andra sidan dammen ligger en herrgård med en av länets få bevarade kägelbanor.

Lokala eldsjälar arbetar just nu med att göra tysksmedjan åter funktionsduglig. Men byggnaden används redan nu på Åmotsdagen i mitten av juni och vid andra speciella evenemang.
I Bunges kapell från 1797 är det under sommaren konstutställningar, servering och hemslöjdsförsäljning. Här kan du även köpa nymalet mjöl från Tullkvarnen.

Ett besök under sommarsäsongen rekommenderas!

2 kommentarer:

Marina Sundberg (Nina) sa...

Åh,vilken trevlig länk! Jag har anor från just Åmots bruk, men också från flera andra orter i närheten. Min farmors far från Åmots bruk skrev i ett brev 1923 om hur han "desinficerade efter scharlakan" i Ockelbo, Rönnbacken och Källsjön. Han berättar också om väckelse i bygden.
Jag följer med intresse det ni skriver och måste nu se till att jag med egna ögon får se denna bygd! Tack!

Joel Ringh sa...

Hej Nina!

Vad kul att Du följer bloggen =). Ett besök i Åmot är verkligen att rekommendera! Kolla gärna www.amot.nu eller www.jarnriket.com för arrangemang!

Bästa hälsningar,
Joel